DE GESCHIEDENIS

1932  –  Het morgenrood gloort…

Het koor werd in 1932 opgericht door een aantal Naaldwijkse socialisten, met als doelstelling de arbeidersklasse te verheffen door muziek te maken en uit te voeren. Het koor kreeg de naam ‘Morgenrood’. In de vooroorlogse periode schommelde het aantal leden rond de dertig.

1942/1946  –  Opheffing
Tijdens de Duitse bezetting, voorjaar 1942, hief het koor zichzelf op. Zodoende ontliep het de verplichting zich aan te sluiten bij de door de bezetter ingestelde ‘Kultuurkamer’.

1946  –  Kunst voor het Volk

In 1946 maakte het koor een doorstart onder de naam ‘Kunst voor het Volk’.  In de jaren ’50 en ’60 vertoonde het repertoire een breed scala van gerenommeerde koorwerken van zowel eigentijdse als klassieke componisten. In de jaren ’70  sloeg de vergrijzing toe. Bovendien werd het zingen van (strijd liederen ‘oubollig’ verklaard . De meeste jonge mensen hadden meer interesse in de opkomende popcultuur dan in klassieke koorzang .
De jonge dirigente Maud Meilof zorgde eind jaren ’80 voor vernieuwing door eigentijdse strijdliederen uit Afrika en Latijns-Amerika op het repertoire te zetten. Het koor toonde ook engagement door jiddische liederen en werken van Bertolt Brecht/Kurt Weill, Hanns Eisler en Paul Dessau voor het voetlicht te brengen. 

Vanaf 1997  –  Projecten

In 1997 ging het roer om. Het koor zou voortaan ‘projecten’ gaan uitvoeren, waaraan leden per project konden deelnemen, zonder zich voor langere tijd te binden. Hiermee bloeide het koor op als nooit tevoren. Het 3-korenproject Svata Ludmilla (Dvorak) onder leiding van Jos Vranken werd een geweldig succes en werd afgerond met een koorreis naar Praag.

2006/2015

In 2006 nam José van Putten het (dirigeer)stokje over en onder haar leiding kwamen diverse projecten van de eigentijdse componist Karl Jenkins (Wales 1944) tot stand. Bij de viering van 65 jaar vrijheid in 2010 werd The Mass for Peace uitgevoerd en twee jaar later kwam de uitvoering van het Stabat Mater van Jenkins tot stand met de begeleiding van een groot symfonieorkest. Bij de viering van 70 jaar vrijheid in 2015 werd The Peacemakers uitgevoerd, samen met het kinderkoor EigenWijs uit Naaldwijk en een groot symfonieorkest met vier percussionisten. 

2016 – heden

In het jaar 2016 hebben we de Misa de las Indias van Wil Hus (met medewerking van de componist zelf) en de Carmina Burana van Carl Orff uitgevoerd.
In 2017 stonden twee klassiekers op het programma: het Requiem van Mozart en het Gloria van Vivaldi. Begin 2018 was Karl Jenkins weer aan de beurt, nu met liederen uit Wales. In november van dat jaar werd het Weihnachtsoratorium van J.S. Bach uitgevoerd.
Eind 2019 werd, samen met de koren van OV de Lier en COV Excelsior een groots spektakel opgevoerd, namelijk Die Jahreszeiten van Haydn in een tot de nok toe gevulde Adrianuskerk te Naaldwijk, met vier dirigenten, een koor van 150 zangers en een symfonieorkest.

Hierna kwamen de corona-jaren, met grote gevolgen voor de hele koorwereld. Er kon lange tijd niet gerepeteerd worden, concerten mochten niet gegeven worden, het was moeilijk om de juiste spirit te behouden. In deze tijd verloren koren over de hele linie veel leden. Na corona kwam een aantal daarvan wel weer terug, maar deze periode heeft toch veel impact gehad op de ledenaantallen van koren in het algemeen. Ook ons koor had hieronder te lijden. 

In 2022 bestond het koor 90 jaar! Dat werd gevierd met een concert in evenementen-locatie De Rank in De Lier. ‘Kunst Viert Feest’ stond onder leiding van scheidend dirigent José van Putten en de nieuwe dirigent Alexander Prins. Voor een volle zaal werden voor de pauze o.a. liederen van  Vera Lynn, Karl Jenkins en Beethoven ten gehore gebracht. Na de pauze werd de Nederlandstalige uitvoering van de komische volksopera The Zoo van Arthur Sullivan uitgevoerd. Solisten waren Myra Ronner, Annette Heijkoop, Jan Ek en Aad Fioole. Medewerking werd verleend door leden van Honsels Harmonie en Tienerkoor EigenWijs. Dankzij het enthousiasme van alle medewerkers werd het een zeer geslaagde avond.

In mei 2023 hebben we onder leiding van Alexander Prins een uitvoering gegeven in de Ontmoetingskerk in Naaldwijk, onder de titel ‘Kunst Met Prins’. Op het programma: Missa Brevis KV 275 van Mozart en de semi-opera King Arthur van Purcell, met medewerking van vier beroepssolisten en zeven semi-professionele instrumentalisten. Met name het stuk van Purcell, volgens kenners één van zijn beste werken, was bijzonder om uit te voeren. Na afloop kreeg het koor een staande ovatie.
Na dit concert kondigde Alexander Prins zijn vertrek aan als dirigent, hij wilde meer tijd vrijmaken voor zijn andere werk. Het koor heeft hierna in de persoon van Michel de Valk een waardige opvolger gevonden. 

Aanpassing aan de tijd  –  Naamswijziging
Omdat de naam van het koor de lading niet meer dekte, werd besloten per 1 september 2023 de naam van het koor te veranderen in Kunst Vocaal.